Lokma
Lokma Osmanlı mutfağına uzanan bir lezzettir.
Beki öncesi de vardır.
İnsanoğlunun damak zevkinde tatlı çok eski zamanlardan beri bir yere sahiptir. Lokma tatlısı elbette, toplumsal yapı, kültür ve gelişime göre evrimleşmiştir.
Evrimleştiği husus hem malzemeleri hem de yapılış şeklidir.
Örneğin, lokmanın yapıldığı un artık yüzlerce yıl önceki un değildir.
Şeker de yüzlerce yıl önceki şeker değildir.
Fakat lokma bu evriminde yani değişimde toplumsal kültürdeki yerini derinleştirerek korumuştur.
Lokma daha da derin etkileşim ile kültürdeki yerini de sağlamlaştırmaktadır.
Lokma Tatlısı
Her ne kadar Türk lokma tatlısı olarak bilinse de ta on üçüncü yüz yılda EL-Bağdadi "kadı lokması" tarifini yazmıştır.
Arapça zaten "lukma", bir yudum, bir parça anlamına da gelir. Oradan geçmiş ve yerleşmiş olsa da asıl olarak, kastedilen, anlatılmak istenen lokma tatlısıdır.
Lokma tatlısı evet yüzlerce yıllık gelenektir, adettir. Türkiye toplum kültürü ile o denli özdeştir ki lokma, "bir lokma" kutsiyet kazana emeği sembolize eder, o emeği çağrıştıran kelimedir. Sadece tatlı da değildir lokma.
Lokma kelimesi, bir parça yemek, bir yudum anlamına gelen Arapça "lukma" kelimesinden türediğine dair fikirler var.
Nihayetinde El-Bağdadi on üçüncü yüzyılda "kadı lokması" olarak bir tarif yazmıştır. Saraylardan normal toplumsal yaşama gelen bu tatlının aslında iki türü vardır.
Halka şeklinde olanı ve küre şeklinde olanı olmak üzere iki tür lokma tatlısından söz ederiz. Hatta yöresel olarak farklılıklar da dikkate alınırsa Anadolu’da hayli zenginleştiği de görülebilir. Örneğin Ankara Ayaş bölgesinde "bırtlak" denilen bir lokma çeşide mevcuttur.
Küre şeklinde olan lokmaya insanlar "saray" lokması ismini vermektedirler.
Malzeme farkı veya yapılış farkı yoktur aslında fark sadece küre şeklinden kaynaklanır ve bu isim değişikliğine neden olanda tatlının, lokmanın şeklidir.
Hayır Lokması
Hayır lokma tatlısı, mevlit, sünnet, nikah, düğün, iş yeri açılışı vey aözel günlerde hayra yapılıp dağıtılan lokma tatlısına denir.
Hayr lokma, un, maya, şeker ile hazırlanan hamur, kızgın yağda kızartılır. Sonra şerbet ile tatlandırılarak servis edilir.
Birkaç kelimelik bu tarif de aslında yapılır iken ustalık, maharet ister. Un, maya, tuz, şeker ve yağ oranı, yoğunluğu, karışım düzeyi nasıl olacak?
Hangi kıvamda ne kadar kızaracak? Şerbet nasıl hazırlanacak? Şerbetin bekleme süresi ne olacak?
Şerbetin su, şeker kıvamı nasıl ayarlanacak? Kızartılan hamura şerbet ne zaman, nasıl dökülecek? Ne kadar şerbet dökülecek?
Hamur, şerbetli olarak ne kadar süre bekleyecek? Sunum önemli değil mi? Sunumu nasıl yapılacak?
Leziz lokma yapmanın da sırları var elbette. Ustalık isteyen, yüzlerce yıl deneyimler ile kazanılmış meslek erbabı olanların bildiği sırlar bunlar. Bu sırlar öğrenilir. Hem ustadan öğrenilir hem de deneyimden öğrenilir.
Lokma tatlısı sadece tatlı değildir Türk mutfağında. Lokma bir tür hayır duasına vesile olarak da değerlendirilir. Hayır duası almak isteyen vatandaş lokma dağıtır. İzmir lokmayı yiyenler de içlerinden gelen duayı ederler.
Hizmet ve fiyatlarımızın listesine İzmir lokma fiyatı sayfamızdan ulaşabilir, İzmir lokmacı incelyebilirsiniz.